Kurs - Kucharz
Od dnia 28.04.2010 r. dla jednego z uczestników projektu systemowego "Kariera bez barier" prowadzony jest kurs uprawniający do pracy w zawodzie kucharza.
Kurs odbywa się w restauracji "Viki Lektiko" w Elblągu, prowadzony jest przez Akademię Kształcenia i Doradztwa VADEMECUM.
Po ukończeniu kursu słuchacz będzie potrafił:
- rozróżniać i charakteryzować surowce do produkcji w gastronomii
- oceniać jakość surowców i półproduktów oraz ich przydatność kulinarną
- zabezpieczać surowce, półprodukty i wyroby gotowe przed zepsuciem
- określać wartość odżywczą i energetyczną różnych grup produktów
- zestawiać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia
- dobierać surowce, przyprawy, sprzęt do produkcji
- ustalać asortyment produkcji, sporządzać zapotrzebowanie
- dokonać obróbki wstępnej (ręcznie lub mechanicznie) np. myć, skrobać, patroszyć
- rozmrażać surowce i półprodukty
- przygotować elementy formowane, masy mielone, farsze
- oddzielać zwroty i zabezpieczać odpadki
- stosować prawidłowe techniki obróbki termicznej produktów
- przygotować i gotować wywary, dodatki do dań drugich
- przygotować potrawy gorące i dania garmażeryjne z ryb
- przygotować potrawy półmięsne i jarskie
- sporządzać przekąski z mięsa, drobiu, ryb, jaj, sera, itp.
- przygotować sosy zimne i gorące
- wyrabiać i obrabiać ciasta kruche,drożdżowe, biszkoptowe, francuskie, itp.
- gotować, wypiekać, i smażyć półprodukty z ciasta lub z udziałem ciasta
- doprawiać potrawy
- porcjować, dekorować i wydawać wyroby kulinarne
- przygotowywać, gotować dekorować dania na przyjęcia okolicznościowe
- przestrzegać higieny produkcji, przepisów sanitarnych, bhp i ppoż
- przygotować stanowisko pracy i pracę własną
- organizować i prowadzić prace porządkowe w pomieszczeniach produkcyjnych
- dobierać i stosować odpowiednie środki myjące i dezynfekujące podczas mycia i czyszczenia naczyń i sprzętu kuchennego
- określać zasady planowania produkcji, określania kosztów, kalkulacji cen, rozliczania produkcji
- dokonywać rozliczeń materiałowo - technologicznych
Na zakończenie szkolenia słuchacz otrzyma zaświadczenie ukończenia kursu Akademii Kształcenia i Doradztwa VADEMECUM uprawniające do pracy w zawodzie Kucharz.