Ułatwienia dostępu

Kurs - Kucharz


Od dnia 28.04.2010 r. dla jednego z uczestników projektu systemowego "Kariera bez barier" prowadzony jest kurs uprawniający do pracy w zawodzie kucharza.

Kurs odbywa się w restauracji "Viki Lektiko" w Elblągu, prowadzony jest przez Akademię Kształcenia i Doradztwa VADEMECUM.

 

Po ukończeniu kursu słuchacz będzie potrafił:

  • rozróżniać i charakteryzować surowce do produkcji w gastronomii
  • oceniać jakość surowców i półproduktów oraz ich przydatność kulinarną
  • zabezpieczać surowce, półprodukty i wyroby gotowe przed zepsuciem
  • określać wartość odżywczą i energetyczną różnych grup produktów
  • zestawiać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia
  • dobierać surowce, przyprawy, sprzęt do produkcji
  • ustalać asortyment produkcji, sporządzać zapotrzebowanie
  • dokonać obróbki wstępnej (ręcznie lub mechanicznie) np. myć, skrobać, patroszyć
  • rozmrażać surowce i półprodukty
  • przygotować elementy formowane, masy mielone, farsze
  • oddzielać zwroty i zabezpieczać odpadki
  • stosować prawidłowe techniki obróbki termicznej produktów
  • przygotować i gotować wywary, dodatki do dań drugich
  • przygotować potrawy gorące i dania garmażeryjne z ryb
  • przygotować potrawy półmięsne i jarskie
  • sporządzać przekąski z mięsa, drobiu, ryb, jaj, sera, itp.
  • przygotować sosy zimne i gorące
  • wyrabiać i obrabiać ciasta kruche,drożdżowe, biszkoptowe, francuskie, itp.
  • gotować, wypiekać, i smażyć półprodukty z ciasta lub z udziałem ciasta
  • doprawiać potrawy
  • porcjować, dekorować i wydawać wyroby kulinarne
  • przygotowywać, gotować dekorować dania na przyjęcia okolicznościowe
  • przestrzegać higieny produkcji, przepisów sanitarnych, bhp i ppoż
  • przygotować stanowisko pracy i pracę własną
  • organizować i prowadzić prace porządkowe w pomieszczeniach produkcyjnych
  • dobierać i stosować odpowiednie środki myjące i dezynfekujące podczas mycia i czyszczenia naczyń i sprzętu kuchennego
  • określać zasady planowania produkcji, określania kosztów, kalkulacji cen, rozliczania produkcji
  • dokonywać rozliczeń materiałowo - technologicznych

 

Na zakończenie szkolenia słuchacz otrzyma zaświadczenie ukończenia kursu  Akademii Kształcenia i Doradztwa VADEMECUM uprawniające do pracy w zawodzie Kucharz.